Nigeria elections 2023: Who will win in Nigeria’s crucial elections?

0


Abuja, Nigeria
CNN

Nigerianen gaan zaterdag naar de stembus in een fel omstreden presidentiële stemming die volgens analisten te dichtbij is om te bellen.

Het wordt de grootste democratische oefening op het continent, aangezien Afrika’s meest bevolkte natie een nieuwe president kiest.

De cruciale verkiezing komt terwijl het land te kampen heeft met talloze economische en veiligheidsproblemen, variërend van brandstof- en geldtekorten tot toenemende terreuraanslagen, hoge inflatie en een kelderende lokale valuta.

Voor het eerst sinds de terugkeer van het land naar democratisch bestuur in 1999 is geen van de kandidaten een zittende of voormalige militaire leider.

Uittredend president Muhammadu Buhari heeft een beperkte ambtstermijn en zal aftreden te midden van een fragmentarische erfenis die “veel frustratie en woede” heeft veroorzaakt bij de Nigeriaanse kiezers, zeggen analisten.

Achttien kandidaten zijn in de race voor het hoogste ambt van Nigeria, elk ervan overtuigd dat ze de fortuin van het land kunnen veranderen als ze aan de macht komen, maar opiniepeilingen suggereren dat drie de race voor de populaire stemming leiden.

Een van de belangrijkste kanshebbers is Bola Ahmed Tinubu, de kandidaat van Buhari’s partij, het All Progressives Congress (APC). Een andere is de belangrijkste oppositieleider en voormalig vicepresident Atiku Abubakar van de Democratische Volkspartij (PDP).

De presidentsverkiezingen in Nigeria waren doorgaans twee paardenraces tussen de regerende en oppositiepartijen, maar de stemming van dit jaar heeft een derde sterke mededinger, Peter Obi, die onder de minder bekende Labour Party valt.

Tinubu, 70, een voormalige gouverneur van de rijke staat Lagos in Nigeria, oefent aanzienlijke invloed uit in de zuidwestelijke regio waar hij wordt geprezen als een politieke peetvader en koningmaker.

De welvarende politieke veteraan schept op helpen bij de verkiezingen van Buhari aan het presidentschap bij zijn vierde poging in 2015, na drie eerdere mislukte biedingen.

Na tientallen jaren als politiek poppenspeler te hebben gewerkt, verklaart Tinubu dat het nu zijn beurt is om uit de schaduw naar het presidentschap te komen; zijn campagneslogan is “Emi Lokan”, wat zich vertaalt naar “het is mijn beurt”, in zijn moedertaal Yoruba.

De kandidaat van de regerende partij wordt echter achtervolgd door beschuldigingen van omkoping, die hij ten stelligste ontkent. Critici zeggen hij heeft zijn zorgen over zijn gezondheid ook niet op overtuigende wijze geuit en leek soms verward en onsamenhangend op het campagnespoor. Hij heeft ook gemaakt blunders die hem het mikpunt van grappen en virale memes op sociale media hebben gemaakt.

Tinubu is ook bekritiseerd vanwege zich onthouden van presidentiële debatten en het delegeren van vragen over zijn manifest aan leden van zijn team tijdens een recent uitje bij de Britse denktank Chatham House.

Een van de belangrijkste uitdagers van Tinubu is Abubakar van de oppositiepartij, die na vijf eerdere nederlagen voor de zesde keer kandidaat is.

Kandidaat van de Democratische Volkspartij (PDP) van de oppositie, Atiku Abubakar tijdens een campagnebijeenkomst in Kano, in het noordwesten van Nigeria.

Abubakar, 76, die van 1999 tot 2007 vice-president was, is een fervent kapitalist die zijn fortuin verdiende door te investeren in verschillende sectoren in het land. De magnaat is in het verleden onderzocht op corruptie. Echter, hij ontkent elke aantijging.

Velen geloven dat de presidentiële ambitie van Abubakar dat zou kunnen zich een niet-officiële regeling eigen maken om het presidentschap te roteren tussen de noordelijke en zuidelijke regio’s van Nigeria, aangezien hij uit dezelfde noordelijke regio komt als de vertrekkende leider, Buhari.

Peter Obi is tweevoudig voormalig gouverneur van de staat Anambra en wordt aangeprezen als een geloofwaardig alternatief voor de twee belangrijkste kandidaten.

Obi schuwt de excessen van de typische ‘Afrikaanse Big Man’-leider. Hij mijdt een grote entourage, vliegt economy class en draagt ​​zijn eigen bagage. Zijn ‘no nonsense’-benadering heeft hordes aanhangers aangetrokken, voornamelijk jonge Nigerianen die zichzelf noemen ‘Obidiënten.’

Peter Obi, presidentskandidaat van de Labour Party, midden, en zijn running mate Yusuf Datti Baba-Ahmed, tweede van links.

Obi is ook de enige christen onder de leidende kandidaten. Zijn zuidoostelijke regio heeft nog geen president of vice-president voortgebracht sinds Nigeria in 1999 terugkeerde naar een burgerregering.

De Tinubu van de regerende partij, hoewel afkomstig uit het religieus gemengde zuidwestelijke deel van het land, is een moslim en heeft ook een moslim running mate gekozen. publieke woede aanwakkeren boven zijn keuze.

Beschreven door Tinubu als “Meneer Gierig,,Obi, 61, staat bekend om zijn zuinige aanpak en wordt gezien als een ‘Mr Clean’ van de Nigeriaanse politiek.

Zijn offshore-accounts behoorden echter tot die gevonden in de Pandora Papers, die de verborgen rijkdommen van de wereldwijde elite in 2021 blootlegden. Obi ontkent elk wangedrag.

De afgelopen twee verkiezingen zijn op korte termijn uitgesteld en de vrees bestaat dat deze hetzelfde lot zal ondergaan. De verkiezingscommissie houdt echter vol dat er geen verstoringen zullen zijn.

Prof. Kingsley Moghalu, een politiek econoom en voormalig presidentskandidaat bij de verkiezingen van 2019, vertelde CNN dat hij een hoge opkomst verwachtte, “behalve als dit wordt onderdrukt door een storing in de beveiliging”, zei hij tegen CNN.

Meer dan 93 miljoen Nigerianen zijn geregistreerd om te stemmen, maar onzekerheid hangt over de opkomst van de kiezers op de verkiezingsdag, met onveiligheid als een van de grootste zorgen.

Public policy-analist Abideen Olasupo vertelde CNN dat de onzekerheden rond de verkiezingen van dit jaar veel kiezers hebben afgeschrikt.

“Nigeriaanse kiezers zijn momenteel de meest gestoorde en verwarde kiezers ter wereld omdat ze niet zeker weten of de verkiezingen zullen doorgaan; en als het standhoudt, weten ze niet zeker of het proces niet zal worden gemanipuleerd, ‘zei Olasupo.

Burgers zijn ook verstoord door een poging om het kopen van stemmen te beteugelen het maken van de oude bankbiljetten nutteloos om malafide politici ervan te weerhouden geld op te slaan. Maar er bestaat de vrees dat een tekort aan de nieuwe naira-biljetten de verkiezingen zelf zou kunnen verstoren.

Kiesorgaan INEC naar verluidt gewaarschuwd dat het onvermogen van banken om genoeg van het nieuwe geld uit te delen het moeilijk zou kunnen maken om tijdelijk personeel en bewakers te betalen die nodig zijn om duizenden stembureaus te bedienen voor presidents- en parlementsverkiezingen op 25 februari.

Zoals het nu is, zal er niet meer dan gestemd worden 200 stembureaus in heel Nigeria, in plaatsen zoals Imo en Taraba (twee van Nigeria’s conflictgevoelige staten), zegt INEC, vanwege bezorgdheid over de veiligheid.

Separatistische bendes en plunderende gewapende mannen, plaatselijk bekend als bandieten, hebben delen van het land geterroriseerd door middel van ontvoeringen voor losgeld.

Ergens anders, andere belemmeringen vormen een bedreiging voor de opkomst van de kiezers, aangezien sommige Nigerianen hun permanente kiezerskaart (PVC) nog moeten ophalen met minder dan een week voor de verkiezingen.

De mede-oprichter en hoofd van de inlichtingendienst bij databedrijf Stears, Michael Famoroti, zegt tegen CNN dat kritieke kwesties rond veiligheid en economie topprioriteit zullen zijn voor kiezers en hun electorale keuzes kunnen beïnvloeden.

“Nigerianen vallen onder twee emmers: de ene is onveiligheid. Over het algemeen is het belangrijkste probleem waarover de Nigerianen het eens zijn echter dat de economie moet worden aangepakt”, zei hij, met zorgen variërend van armoede tot werkloosheid en beleid.

“De cashcrisis, benzineschaarste… zijn kwesties die waarschijnlijk bovenaan de agenda zullen staan ​​van degenen die de peilingen halen en die aantoonbaar de stemmen kunnen beïnvloeden”, zegt Famoroti.

Brandstoftekorten en schaarste van de nieuw ontworpen lokale valuta hebben geleid tot gewelddadige protesten in delen van Nigeria, terwijl miljoenen mensen worstelen om nieuwe versies van bankbiljetten te bemachtigen.

Nigerianen verwachten dat de uiteindelijke winnaar van de presidentiële peiling een vliegende start zal maken bij het vinden van oplossingen voor die problemen, waaronder het aanpakken van het snelgroeiende schuldenprofiel van het land, oliediefstal en een controversiële benzinesubsidie ​​die mensen berooft het land met de grootste olie-inkomsten.

De drie beste kandidaten hebben beloften gedaan om een ​​aantal van deze problemen aan te pakken. Tinubu van de regerende partij geloften om banen te creëren, de economie te laten groeien en “terreur, ontvoering, banditisme en gewelddadige misdaad van het gezicht van onze natie te vernietigen”.

Abubakar van de PDP, die een mantra “Nigeria herstellen” aanprijst, zegt dat hij “overheidsverspilling tegengaan” door eerst a kleine overheidhet land ontwennen van de benzinesubsidie, en het “het centrum van de raffinage van ruwe olie in Afrika.

De Obi van de Labour Party zegt dat zijn regering de focus van Nigeria graag wil verleggen.van consumptie tot productieterwijl ze ook vastbesloten zijn “corruptie te bestrijden en aanzienlijk te verminderen” en systemen te creëren om werkloosheid, onzekerheid en inflatie te verminderen.

A voorspellende peiling door Sturen zet Obi voor op de twee belangrijkste uitdagers in een scenario met een grote opkomst. Een mindere opkomst zal Tinubu bevoordelen, volgens de peiling van Stears.

“Er was een scenario waarin we alleen rekening hielden met kiezers die hun PVC hadden opgehaald … op basis van dat scenario is de Labour-kandidaat de meest waarschijnlijke winnaar”, vertelde Famoroti aan CNN.

“We hebben toen echter ook een scenario met een lage opkomst ingeschat. Het idee is dat dit de moeilijker dan hardcore kiezers zijn en degenen die hoogstwaarschijnlijk op de dag zullen komen stemmen. In dat scenario komt de APC-kandidaat als overwinnaar uit de bus”, voegde hij eraan toe.

Een andere peiling door het in Lagos gevestigde SBM Intelligence voorziet geen koploper, maar suggereert dat Obi en Abubakar voldoende stemmen zouden kunnen verzamelen om te voldoen aan de 25% stemspreiding in 24 van de 36 staten van Nigeria die wettelijk vereist zijn om te winnen.

De voorspelling is anders voor het Political Africa Initiative (POLAF) wiens onderzoek ondervraagde drie miljoen mensen en voorspelt een nauwe race tussen de oppositie PDP (38%) en de regerende APC (29%).

Obi’s Labour Party zal naar verwachting de derde plaats innemen met 27% van de stemmen.

“Deze verkiezing is buitengewoon moeilijk te voorspellen”, vertelde de politieke econoom Moghalu aan CNN.

“Dat komt door de ‘Third Force’-factor van PvdA-kandidaat Peter Obi, die de projecties van de twee traditioneel dominante partijen, APC en PDP, door elkaar heeft geschud.

“Hoewel velen nog steeds geloven dat een van de twee uiteindelijk als beste uit de bus zal komen, betekent het feit dat verschillende wetenschappelijke opiniepeilingen Obi aan de leiding hebben gezet, dat de mogelijkheid van een overstuur duidelijk bestaat”, zegt Moghalu.

Moghalu gelooft dat Nigerianen grotendeels langs etnische en religieuze lijnen kunnen stemmen, evenals langs traditionele partijlijnen.

“De enige belangrijke factor die een ‘issue’ is en veel stemmen zal beïnvloeden, is de honger naar een verandering van richting die miljoenen jonge en middelbare leeftijdskiezers hebben en daarom Obi steunen. Zal dat genoeg zijn om hem naar de overwinning te stuwen? Dat is de X-factor.”Read original article here

Leave A Reply